Nieuwe Gasketelwet garandeert veilig binnenzitten: CO Vakmanschap

Op 1 juli 2020 treedt de nieuwe Gasketelwet in werking. Vanaf dat moment hebben alle monteurs werkzaam aan gasverbrandingsinstallaties 1,5 jaar de tijd om een verplichte CO-certificering, ook wel het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide of CO Vakmanschap genoemd, te behalen. Groei Opleidingen staat samen met De Techniek Academie en IW Nederland Contract Onderwijs klaar om deze vakvolwassenen in korte tijd klaar te stomen voor dit examen. ‘We bieden een korte training waarna men de theorietoets met succes kan behalen. Daarna volgt nog een praktijkexamen bij onze partner IW Nederland. Hiermee wordt ook voorkomen dat wij ‘ons eigen vlees keuren’, zegt Annemieke Woltjes, opleidingsadviseur bij Groei Opleidingen.

Gevaren

Aanleiding van deze wet is het in 2015 gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit rapport ging met name over de gevaren van koolmonoxide, zowel voor consumenten als voor monteurs. Zo was bijvoorbeeld het geschatte aantal monteurs dat jaarlijks gewond raakte of overleed door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide veel hoger dan verwacht. Daarom werd besloten dat er een wettelijk kader moest komen om het aantal slachtoffers terug te dringen: de Gasketelwet. De wet stelt dat iedereen die aan gasverbrandingsinstallaties werkt het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide moet hebben.

Strafbaar in 2022

De nieuwe Gasketelwet gaat per 1 juli 2020 van start en kent een overgangsperiode tot 1 januari 2022, waarna het strafbaar is om zonder CO-certificering aan gasverbrandingsinstallaties te werken. De overgangsperiode is bedoeld om bedrijven en hun monteurs ruim de tijd te geven om de CO-certificering te behalen. ‘De nieuwe Gasketelwet geldt voor alle monteurs die aan gasverbrandingsinstallaties werken. Dan gaat het om het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijf stellen van de installaties,’ aldus Woltjes. ‘Het is goed dat de wet er is. Veiligheid gaat voor alles, koolmonoxide is een sluipmoordenaar.’
Het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide geldt voor het werken aan gasverbrandingsinstallaties onder 100 kW. Elke installatie met een gasverbrandingsproces die koolmonoxide genereert en genoemd wordt in BRL-6000-25, valt hieronder. Dus ook cv-ketels voor de tuinbouw, maar weer niet voor werkzaamheden aan radiotoren of het expansievat. De nieuwe Gasketelwet geldt wel voor gasverbrandingsinstallaties of rookgasafvoervoorzieningen, zowel bestaande installaties als nieuwe. Ook luchtverhitters en gashaarden vallen onder de nieuwe wet.


5 jaar geldig

Wanneer de monteurs het Bewijs van Vakmanschap hebben gehaald, dient het bedrijf zelf ook nog een bedrijfscertificaat aan te vragen. Zonder dit bedrijfscertificaat mogen de monteurs nog steeds niet aan het werk. Het Bewijs van Vakmanschap is na het behalen 5 jaar geldig. ‘Wees op tijd om aan deze verplichting te voldoen. Laat het niet op het laatst aankomen,’ is het advies van Woltjes.

Meer informatie of aanmelden? Klik hier of mail naar info@groeiopleidingen.nl