Moderne Bedrijfsadministratie (Financieel administrateur, MBA)

Wil je de administratieve spil zijn in een bedrijf of doorgroeien naar een leidinggevende functie op financieel-administratief gebied? Dan is deze opleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) geschikt voor jou. MBA is de voorloper van de hbo-opleiding SPD Bedrijfsadministratie. De opleiding bestaat uit vier modules. Je krijgt een landelijk erkend diploma nadat je elke module succesvol hebt afgerond. Volg je één of meerdere modules? Dan krijg je per module een certificaat.

Niveau

Aangemerkt als niveau 5 via exameninstantie.

Voor wie

Voor iedereen die wil doorgroeien naar een kaderfunctie op bedrijfsadministratief gebied. Voor (toekomstige) financieel administrateurs.

Inhoud

De opleiding bestaat uit vier modules:

 • Module 1: Belastingwetgeving (RE)
  Je leert alles over de belangrijkste bepalingen van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen, de Wet op de loonbelasting uit 1964, de Wet op de inkomstenbelasting 2001 en de belangrijkste wetten en plichten van de in Nederland gevestigde ondernemers.

 • Module 2: Kostencalculatie (KC)
  Aan de orde komen kostenbudgettering, kostenbewaking, het oplossen van optimalisatievraagstukken en informatie verstrekken ten behoeve van de financiële besturen van een organisatie. Daarnaast maak je uiteraard diverse kostencalculaties.

 • Module 3: Bedrijfsadministratie (BA)
  Je leert zelfstandig diverse berekeningen en boekingen te maken met betrekking tot bijvoorbeeld kostenbudgettering, kostenplaatmethode, activity bases costing en leasing. Je leert de belangrijkste begrippen en de modules Finance en Controlling van een ERP-systeem. De focus ligt op toepassing van de theorie in de praktijk.

 • Module 4: Financiering (FI)
  Je leert de vermogensbehoefte van een onderneming bepalen en een investeringsselectie maken. Daarnaast maak je kennis met de verschillende vormen van eigen vermogen en vreemd vermogen en hier berekeningen voor maken, een jaarrekening beoordelen en/of overzichten maken ten behoeve van interne en externe verslaglegging.

Bij deze opleiding is er aandacht voor je vooropleiding, ervaring en al aanwezige kennis. De studieduur is flexibel en gaat uit van een bepaalde mate van zelfstudie.

Toelating

Bij voorkeur het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) of kennis van/werkervaring in de branche.

Diploma

De Nederlandse Associatie voor Examinering neemt het examen af. Dit gebeurt online en op een moment dat het jou het beste schikt. Kijk hier voor meer info.

Verder groeien?

Deze opleiding is een goede voorbereiding op de hbo-opleiding SPD Bedrijfsadministratie.

Harderwijk, maandagavond:
13 september 2021 (flexibele instroom mogelijk)

Module Belastingrecht (alleen in Harderwijk):
7 september 2021

Zwolle, dinsdagavond:
7 september
Flexibel, einddatum half juli 2022 (wekelijks les):
Gemiddeld hebben deelnemers 1-1,5 jaar nodig om de totale opleiding te doorlopen.
Harderwijk en Zwolle
€ 2.525,- (totale opleiding)
Kosten per losse module: € 695,-
ca. € 425,- aan lesmateriaal, o.b.v. een literatuurlijst (zelf aanschaffen)
Examengeld: kijk op www.associatie.nl

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort met jouw Groei Opleiding Particulier.

Inschrijven