Werken met baby's voor gastouders

Baby's vragen om een andere benadering dan dreumesen, peuters en schoolgaande kinderen. De opvang van baby's vereist speciale aandacht, omdat de ervaringen die baby's opdoen een fundament vormen van de rest van hun leven. Om de kwaliteit van baby-opvang te verhogen, moet de kennis over baby's van gastouders die met deze doelgroep werken, verbeteren. Groei opleidingen heeft in samenwerking met de Landstede opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang de door FCB en IKK erkende training WERKEN MET BABY's ontwikkeld.

Door de training te volgen en er in de groep mee te gaan werken, versterken gastouders hun professionele kwaliteit. Er ontstaat meer inzicht in de eigen invloed op het welbevinden en de ontwikkeling van baby's.

Wat komt er aan bod

 • De ontwikkeling van het babybrein en de invloed van stress
 • Groepsgesprekken (in grote en kleinere groepen)
 • Opdrachten in kleine groepjes
 • Observeren en nabespreken casussen aan de hand van filmbeelden
 • Observatie van "eigen gastouderbaby's"
 • Observatie van baby's bij een collega-gastouder
 • De pedagogiek van Emmi Pikler
 • Aanleggen van een persoonlijke portfolio

Resultaat

Na de training kan de gastouder op basis van nieuw opgedane kennis een baby op een respectvolle wijze begeleiden en verzorgen. De gastouder kan de vaardigheden inzetten om de ontwikkeling van baby's op verschillende manieren stimuleren. De gastouder kan op bovengenoemde gebieden met collega's en ouders informatie over ontwikkelingsstimulering uitwisselen.

Studiebelasting

De zes bijeenkomsten zijn om de twee weken. Tussen de bijeenkomsten krijgen de deelnemers opdrachten om uit te voeren voor de volgende bijeenkomst. Deze opdrachten variëren van opdrachten in de praktijk tot huiswerk- en leesopdrachten. De deelnemer verzamelt deze opdrachten in een eigen portfolio. Deze studiebelasting beslaat 18 uren. 

De opbouw van de training

De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2,5 uur.

De training is als volgt opgebouwd:

 1. Visie op baby's en babyopvang, de (hersen)ontwikkeling van baby's
 2. Het bieden van emotionele ondersteuning
 3. Respect voor autonomie, structuur en continuïteit
 4. Zeggen wat je doet, benoemen wat je ziet
 5. Ontwikkelingsstimulering, het begeleiden van interacties en een veilige en uitdagende speelomgeving creëren, samenwerken met collega's en ouders, uitwisselen en afstemmen.

Certificering

Na afloop van de training worden de deelnemers gecertificeerd, op het certificaat wordt melding gemaakt dat dat de training FCB en IKK gecertificeerd is. Wanneer deelnemers nog een afzonderlijk bewijs willen ontvangen van het NJI dan is dat mogelijk.

Voor certificering gelden voorwaarden. De deelnemer is minimaal 85% aanwezig. Bij missen van een bijeenkomst zijn er vervangende opdrachten. Daarnaast moeten alle opdrachten zijn gemaakt en met een positieve waardering afgesloten.

In overleg ('s avonds en zaterdag ook mogelijk)
6 bijeenkomsten van 2,5 uur
Harderwijk, Zwolle of Raalte en in overleg op locatie
De prijs van de training is € 475,- inclusief erkend certificaat en boek 'Werken met baby's op de groep' en een hand-out per bijeenkomst.

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort met jouw Groei Opleiding Particulier.

Inschrijven

Voor meer informatie over de training kunt u mailen naar info@groeiopleidingen.nl

Heeft u vragen of wilt u een offerte op maat, bel met 088 8508200