Landstede Groep

GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

'BrainTrain' maakt kennis en ervaring overdraagbaar

April '24 Elke organisatie heeft experts rondlopen met waardevolle kennis en ervaring. Die mag niet verloren gaan. Onze methode BrainTrain is een oplossing voor dit vraagstuk in de maakindustrie.

Veel kennis zit in het hoofd van enkele medewerkers van een bedrijf. Om dit te borgen moet kennis en expertise overdraagbaar gemaakt worden. Dat maakt je als bedrijf minder kwetsbaar. Onze methode BrainTrain is een oplossing voor dit vraagstuk in de maakindustrie.

Wij hebben samen met TWI Company en Elicit Online ‘BrainTrain’ ontwikkeld. Binnen deze samenwerking worden competenties, basisvaardigheden, en ervaringskennis naar boven gehaald, in beeld gebracht en overdraagbaar gemaakt.

Bij bedrijfsbezoeken in de technische sector horen wij vaak de vraag hoe je de specifiek technische kennis van de onderneming kunt borgen. Die zit meestal in de hoofden van een klein aantal medewerkers. Wanneer zij met pensioen gaan, langdurig uitvallen of worden weggekocht door een concurrent, is dat een serieuze bedreiging voor de bedrijfsvoering. De methode BrainTrain brengt de bedrijfsspecifieke technische kennis in beeld, om zo te kunnen overdragen. De methode bestaat uit vier onderdelen: competenties, basisvaardigheden,  proces-  en productbeheersing  en training.

Competenties bestaan uit wat iemand heeft geleerd, meeneemt aan kennis en ervaring als bagage naar zijn werk. Basisvaardigheden bestaan uit het standaard werk wat iedere dag op dezelfde manier gebeurt (repeterende werkzaamheden).  Proces- en productbeheersing zijn je expertise, de uitzonderingen op de standaard. In de maakindustrie zijn dat bijvoorbeeld de storingen.

Kennis heeft verschillende vormen. Standaard taken zijn expliciete kennis: goed overdraagbare kennis, bijvoorbeeld hoe je een machine bedient. De expertise is voor een deel vaak de zogenoemde taciete kennis: de onbewuste kennis die moeilijker overdraagbaar is. Het is de kennis die je wel hebt, maar niet altijd onder woorden kunt brengen. Vanzelfsprekend voor diegene, maar niet makkelijk te duiden. Maar juist dat wat iemand intuïtief aanvoelt, is wat je als werkgever wilt weten en vastleggen. Samen met de partners zijn we in staat om deze ervaringskennis uit het hoofd te halen, en kunnen we deze kennis overdragen. Van mens tot mens en didactisch opgebouwd. Trainen dus.

BrainTrain is een hele praktische methode en linkt de kennis van medewerkers aan een productieproces. Het is een super systeem voor de maakindustrie, want op de werkvloer zijn veel repeterende werkzaamheden. De storingen verbreken de efficiënte en kosten geld. We begeleiden het hele traject van kennisdeling van, door en met collega’s.
In het proces komen we veel te weten over de achtergrond van medewerkers in relatie tot hun werk: “Je gaat met elkaar de diepte in. Het doel is een hogere opbrengst, minder fouten, minder stilstand door storingen en daardoor meer tijd voor de technische dienst om te om te ontwikkelen, te innoveren en te leren.

Wanneer een td’er niet meer voor elk brandje naar de productielijn hoeft, kan hij zich verdiepen in echte oplossingen. Met deze methode kunnen we bedrijven op dit gebied echt helpen.

Hoe werkt BrainTrain en wat houdt de methode precies in? Opleidingsadviseur Annemieke Woltjes vertelt je er graag meer over. Mail naar awoltjes@landstede.nl of bel 06- 53 25 85 99.