Landstede Groep

GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

Met Taaltechniek beter uit de verf

April '22 Wat doe je als een collega minder goed uit de verf komt vanwege zijn Nederlands? Je gaat op zoek naar een passende training.

Precies dat deed Kolmer Elektromotoren uit Putten voor collega Bartosz Urban. ‘De training die Bartosz volgt heet Taaltechniek. Hij kreeg eerst klassikaal les met een groepje landgenoten. Een goede basis, maar er was meer nodig. Nu krijgt hij alleen les van docente Carole Kuis. Op het bedrijf. Ze gaan nu meer de diepte in. Bartosz gaat met sprongen vooruit, er is een goede klik,’ zegt Hildegard van de Giessen van Kolmer.

Blijven vragen
Naast een vergrote woordkennis en technisch vakjargon bespreken ze de Nederlandse gewoontes. Niet alleen die uit het gewone leven, maar vooral ook de gewoontes op de werkvloer. Dit weten geeft zelfvertrouwen. En dan is wat (terug)zeggen al een stuk minder eng.
Hildegard:’ Je wilt elkaar goed begrijpen. Niet alleen in woorden maar ook de grapjes, de cultuur, de mores binnen het bedrijf. Allemaal belangrijk voor een goede werkrelatie.’
Ze glimlacht. ‘Vanaf de eerste dag dat Bartosz bij ons kwam werken, was een bekende uitspraak van hem: “Mag ik wat vragen?”. Het leuke van de taallessen is dat Bartosz blijft vragen, maar vooral steeds beter gaat begrijpen. Daar hebben we allemaal wat aan.’

Dit artikel is ook verschenen in Stad in Bedrijf.