Landstede Groep

GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

Column: Prikkelen

Mei '22. Wij willen mensen prikkelen om een Leven Lang te Ontwikkelen. Niet alleen een nobel streven, het is onze passie. Groeien is een kwestie van in beweging komen.

Jezelf blijven ontwikkelen is niet alleen leuk, het levert ook veel voldoening op. Je verdiepen in een hobby of een nieuwe skill oppakken is machtig mooi. Daar komt vaak geen boek of leslokaal aan te pas. Maar soms ook wel. Je leert iets nieuws, ontmoet nieuwe mensen en verbreedt je horizon of kijk op de wereld. Mooi toch? 

Robots
Zo wilden drie medewerkers van een metaalbewerkingsbedrijf in Dronten ‘iets met robots’ doen. ‘Wij werken er al jaren mee’, vertelt Robin. Hij is net als Lucas allround forceur, Ivan is bankwerker en lasser. ‘Wij hebben al doende in de praktijk geleerd om ermee te werken, maar in deze training zijn we veel meer de diepte ingegaan.’ De mannen zijn enthousiast; ’De training is prima bevallen; de sfeer was fijn, we hebben er veel van opgestoken.’ Robin heeft helemaal de smaak te pakken. ‘Een dergelijke manier van trainen is echt wel voor herhaling vatbaar. Ik heb wel zin om verder te leren!’

Freestyle
En dan het verhaal van Frank (58). Hij wil iets kunnen maken dat werkt. Waar je wat aan hebt. Hij heeft een goede kantoorbaan waar hij het helemaal naar zijn zin heeft. Maar toch bleef het kriebelen. De Techniek Academie bood uitkomst. Frank’s ‘Freestyle basis metaal bewerken traject’ was geboren. ‘Voel je je thuis in de techniek?’, vroeg ik hem. ‘Ja hoor, dat gaat best. Het went snel. Het is een andere manier van leren dan ik gewend ben. Ik verlang nog steeds wel naar een lesplan of een boekje. Wat meer ‘oldskool’. Maar dit is leren door te doen, (af)kijken en proberen. Een fout in een tekst is zo hersteld, een foute las niet altijd. Je kunt wel zeggen dat ik hier het belang van een goede tekening heb leren kennen’, lacht hij.

Doorgroeien
Leven Lang Ontwikkelen hoeft echt geen lassen of robotica te zijn. Je kan ook leren fotograferen of tuinieren. Of een cursus boekhouden. Als je er maar door groeit. De LLO-stimulering vanuit de overheid, het STAP-budget, is speciaal hiervoor in het leven geroepen. Frank vraagt STAP aan voor zijn tweede module. Hij hoopt op snelle goedkeuring. Want hij kan niet wachten om te beginnen.

Deze column staat in de mei-editie van Stad in Bedrijf.