Landstede Groep

GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

Column: Wijkagent in de zorg

April '22 Wat doet die beveiliger bij de Spoedeisende Hulp? Is dat nodig? Of is hij zelf gewond en ook hier voor hulp? Niets van dat al, de beste man was aan het werk en straalde rust en kalmte uit. Als ware hij de wijkagent van het ziekenhuis.

Een tijdje terug zat ik op de Spoedeisende Hulp van ons plaatselijke ziekenhuis. Een bijzondere ervaring. De omgeving is steriel, al doen de kleuren op de muur hun best om je op je gemak te stellen. Het personeel is aardig en behulpzaam, ook al kan het even duren voor je aan beurt bent. En er is een beveiliger. Hè?!
Wat doet die beveiliger daar? Is dat nodig? Of is hij zelf gewond en ook hier voor hulp? Niets van dat al, de beste man was aan het werk en straalde rust en kalmte uit. Als ware hij de wijkagent van het ziekenhuis. Hij wees mensen de weg, hielp bezorgde ouders hun auto terug te vinden en zorgde ervoor dat alles van niet-medische aard achter de schermen op rolletjes liep.

Kabaal

Ik besteedde verder geen aandacht aan zijn aanwezigheid, ik had wel wat anders aan mijn hoofd. Totdat ik werd opgeschrikt door kabaal in één van de behandelkamers. Er was iemand binnen gebracht die behoorlijk onder invloed was. De man was het luidruchtig niet eens met de voorgestelde behandeling. Er viel apparatuur om, er was een hoop gestommel en zelfs geschreeuw. De beveiliger schoot te hulp. Het lawaai verstomde.

Recht op zorg
Iedereen heeft recht op zorg. Hoe vervelend je je ook gedraagt. Later vertelde ik een collega van de Veiligheidsacademie Noordwest Veluwe in Harderwijk over mijn ‘ziekenhuisavontuur’. En dan vooral het stuk over de interventie en de sensatie natuurlijk. Deze collega was zelf zijn carrière ook begonnen als ‘zorgbeveiliger’. ‘Klinkt best spannend’, zei hij. ‘Maar bedenk wel dat 90% van het werk van een beveiliger bestaat uit contact leggen met mensen en gewoon helpen.’

Veilige werkplek
Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. Beveiliger zijn in een zorgomgeving vraagt wel iets extra’s van iemand. Mijn collega verduidelijkt: ‘Als je werkt in een zorgomgeving, dan train je om met een extra dosis empathie mensen te benaderen. Ze zitten vaak in een nare situatie en reageren niet zoals normaal. Dat vraagt om een andere benadering dan wanneer je op een evenement de beveiliging verzorgt.’ Toch mooi dat wij die expertise in huis hebben.
Gelukkig zit die drive om te zorgen dat mensen zich veilig voelen er bij deze professionals ingebakken. Waar dan ook, met wie dan ook. Dat hebben beveiligers en zorgmedewerkers met elkaar gemeen. Ik ging in ieder geval zonder pijn en met een goed gevoel naar huis.

Deze column is eerder verschenen in het magazine Stad in Bedrijf.