Landstede Groep

GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

Frank groeit door

April '22 Frank (58) heeft een wens. Werken met zijn handen. Iets maken dat werkt. Waar je wat aan hebt. Hij heeft een goede kantoorbaan. Waar hij het overigens helemaal naar zijn zin heeft.

Maar toch blijft het kriebelen. Kan ik ook leren werken met mijn handen zonder dat ik direct in het format van een schoolopleiding met examens kom te zitten? Waar kan ik iets leren, gewoon omdat ik het wil kunnen?
Wij namen Frank mee naar De Techniek Academie. Onze organisaties zijn goede buren in Harderwijk en wij zijn lid van de vereniging van bedrijven die De Techniek Academie vorm geven. Kind aan huis dus. Wat kunnen wij Frank bieden? Is wat hij wil mogelijk? Ja, was daarop het antwoord. Ja, het kan en we gaan het doen. Hoe? Dat gaan we met elkaar bepalen. 
Freestyle
Het ‘Freestyle-traject’ was geboren. 1 dag in de week voor 8 weken leren wat je wilt kunnen door het te doen. Waar nodig kan je hulp krijgen. Van een docent, praktijkbegeleider of een student. 
Frank wil met metaal kunnen werken. Hij komt met zijn eigen eindproduct op de proppen; een laskar. Perfect om te leren lassen, buigen, zagen, draaien en slijpen. En praktisch. Goed te gebruiken als hij straks lekker gaat klussen in de schuur.
Gewoon doen
‘Voel je je thuis in de techniek?’, vroegen we. ‘Ja hoor, dat gaat best. Het duurde even, want in het begin weet je nog niet wat je moet of kunt doen. Al die machines, het lawaai, je eerste las waar de spetters vanaf springen; het is best indrukwekkend. Maar het went snel. 
Het is een andere manier van leren dan ik gewend ben. Ik verlang nog steeds wel naar een lesplan of een boekje. Wat meer ‘oldskool’. Maar dit is leren door doen, (af)kijken en proberen. Een fout in een tekst is zo hersteld, een foute las niet altijd. Soms moet je iets weggooien en opnieuw beginnen. Want het moet goed. Anders werkt het niet. Je kunt wel zeggen dat ik hier het belang van een goede tekening heb leren kennen’, lacht hij.
Niet wachten
Zijn werkgever stimuleert Leven Lang Ontwikkelen, maar biedt alleen trainingen op en voor het werk aan. Die dag in de week vrij om metaal te bewerken, die regelt Frank zelf. Er komen wel eens vragen van collega’s wat hij doet op die dagen. Sommige vinden het geweldig (in de meeste collega’s schuilt wel een latente klusser), andere schudden hun hoofd en vinden het ‘heel bijzonder’. Ieder zijn ding. En dat is eigenlijk Leven Lang Ontwikkelen in een notendop. Het hoeft geen lassen of elektro te zijn. Het kan ook fotograferen of tuinieren zijn. Of een cursus boekhouden. Als je er maar door groeit.
De LLO-stimulering vanuit de overheid, het STAP-budget, is speciaal hiervoor in het leven geroepen. Frank vraagt het ook aan. Voor de tweede module. Want hij kon niet wachten om te beginnen. Binnenkort zit zijn eerste module van 8 weken er op. Net genoeg tijd om een laskar in elkaar te knutselen en tussendoor nog een aluminium kandelaar te draaien voor zijn dochter.
Next stop: 8 weken elektrotechniek. Ook leuk. Voor als de schuur opnieuw bekabeld moet worden. Of er komen zonnepanelen. Die moeten ook aangesloten worden. Frank weet het nog niet precies. Maar dat hij dan wat aan de kennis heeft die hij opdoet bij De Techniek Academie, dat is duidelijk. Thuis zit Frank niet achter een bureau op een stoel. Daar wachten hem klussen en heeft techniek nog maar weinig geheimen voor hem. Hij weet al welke machines hij zelf wil hebben.

Wil je ook 'freestylen'? Dat kan! Meer info vind je hier.