Landstede Groep

GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

Leven Lang Ontwikkelen; een goede balans in investering en rendement

Feb '24 Klaas Nanninga (70) heeft energie genoeg om te delen. Na een rijke carrière in HR, management en financiële dienstverlening voor hem geen geraniums om achter te zitten. Hij schrijft zich in voor de mbo-opleiding Helpende zorg & welzijn.

De laatste loot aan zijn loopbaan was zijn werk als zendeling voor de Bible League. Het bracht hem over de hele wereld, maar na10 jaar was het welletjes. Tijd voor anderen om die kar te trekken.
Via het werk van zijn vriendin maakte hij kennis met de zorg. Daar zag hij hoe hard handen aan het bed nodig zijn. En stilzitten is niet zijn ding, dus Klaas ging aan de slag als gastheer bij de zorginstelling in Ermelo. Zijn drive om waarde toe te voegen in de hulp aan ouderen, zorgt ervoor dat hij er ook echt gekwalificeerd voor wil zijn. En dat betekent weer naar school. Want in de zorg draait het naast mensen ook om diploma’s.
Na wat onderzoek maakte een snelle berekening duidelijk dat een korte opleiding tot Helpende in de BBL-vorm (leren en werken) de beste balans bood in investering en rendement. De beslissing was gemaakt; Klaas schreef zich in voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn bij Landstede. En dat viel op.

Als het aan hem zou liggen, dan was hij geen uitzondering. ‘Ik zou wel willen dat meer ouderen die stap zouden zetten. Er is zo’n tekort aan mensen in de zorg. Je hoeft niet allemaal verpleegkundige te worden en weer vier jaar te studeren. Er zijn korte opleidingen zoals Helpende waar je vaardigheden leert die je nodig hebt om een paar dagen per week in de zorg aan de slag te kunnen. En tijdens de opleiding ben je al inzetbaar.’

Het bevalt hem goed, weer naar school gaan. Wel wennen, want in het huidige onderwijs is veel gedigitaliseerd. Daarmee omgaan is goed aan te leren, maar je moet wel aan de bel trekken wanneer je hulp nodig hebt, stelt Klaas. Die zelfstandigheid en mondigheid past gelukkig bij hem. ‘Even iets in Teams zetten’, heeft hij nu dan ook onder de knie. Met dat diploma komt het wel goed. ‘Laat mij maar een voorbeeld zijn voor die groep gezonde ouderen met energie die iets wil doen voor de samenleving.’

Meer weten over opleidingen in de zorg?