Landstede Groep

GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

Orfa Visser; altijd met de tijd mee

Feb '22 Orfa Visser is al bijna 100 jaar een begrip in metaalbewerking. Dat kan alleen als je als bedrijf meegaat met vernieuwing en investeert in je mensen.

Industriële automatisering heeft al lang zijn intrede gedaan op de werkvloer, maar de menselijke factor wordt niet uit het oog verloren.
Oprichter Wibertus Visser van Ornamentenfabriek Visser stond in 1925 aan de wieg van dit internationaal gerichte bedrijf. Productinnovatie is bij Orfa Visser al jaren een continu proces. Medewerkers worden bij voorkeur in eigen huis opgeleid en ‘gevormd’ om het werk met grote precisie uit te kunnen voeren. Zo komt het dat in Dronten met de modernste technologie mooie producten en halffabrikaten gemaakt worden met de hoogst mogelijke kwaliteit.

Wat heb je nodig?
Personeelszaken peilt regelmatig wat de behoefte is van de collega’s aan o.a. training en scholing. Leven Lang Ontwikkelen is niet zomaar een kreet, maar zorgt voor een positieve vibe op de werkvloer. Enige tijd geleden kwam het specifieke verzoek om eens wat doen met industriële robotica naar boven drijven. De robots doen hun werk op de werkvloer, maar door de strakke planning en hoge productie is er geen tijd om de bediening en de mogelijkheden van deze ijzeren collega’s eens goed uit te diepen. En die wens lag er wel, vooral bij de jongere garde.

Leren experimenteren
De mogelijkheid om te leren en werken van en met robots is er bij Landstede in Harderwijk. De vier Fanuc robots daar draaien geen productie in een fabriekslijn en zijn specifiek aangeschaft voor opleidings- en experimenteerdoeleinden. Landstede Groei Opleidingen heeft samen met Deltion en Windesheim de training Industriële Robotica ontwikkeld. Enkele medewerkers van Orfa Visser verzamelen zich daarom een 15-tal woensdagen in het techniek practicumlokaal.

‘Mooi dat Orfa Visser hun medewerkers hier de mogelijkheid, tijd en ruimte voor geeft’, aldus trainer Gert-Jan Evertse. ‘Het vraagt om visie en inzet van beide partijen. Het mes snijdt aan twee kanten; blije, geïnspireerde werknemers en een hogere efficiëntie in de productie. Deze deelnemers zijn na de training nog beter inzetbaar in een gerobotiseerde werkomgeving.’

Resultaat
De inhoud van de training is gevarieerd. Deelnemers maken zich de dagelijkse basishandelingen rondom het in gebruik stellen en onderhouden van industriële robots eigen. Maar ze leren ook over de mogelijkheden, beperkingen en de beveiliging van industriële roboticasystemen. Na de training weten ze hoe de robot functioneert, hoe deze is opgebouwd en communiceert met de buitenwereld. Verder komt onderhoud, eenvoudige storingen opzoeken en deze verhelpen en kleine aanpassingen plegen om het productieproces te optimaliseren aan bod.
‘En vergeet veiligheid en veilig werken niet,’ zegt trainer Gert-Jan. ‘Want robots zijn sterk en snel, je wilt niet in de weg staan. Het mogen dan je geautomatiseerde collega’s zijn, ‘sorry’ zeggen hebben ze nog steeds niet geleerd.’

Meer weten over de training Industriële Robotica?