Landstede Groep

GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

Voortraject Zorg&Welzijn: 'Ik zie nu dat ik het kan’

Gestart in oktober 2023 en er nu al helemaal klaar voor: maar liefst 17 zij-instromers ronden op 31 januari 2024 het Voortraject Zorg & Welzijn af waarin zij kennis maakten met het werken in de zorg. Voor de eerste keer werd een aantal deelnemers specifiek voor de sector kinderopvang opgeleid. Iedereen is blij en trots om het certificaat Werken met kinderen in de gastouderopvang of het certificaat Assisteren bij Zorg & Welzijn in ontvangst te mogen nemen.

Weer naar school voor theorie- en praktijklessen en minimaal twee dagen per week aan de slag op de werkvloer, ga er maar aan staan.
Jeanine uit Dedemsvaart is één van de deelnemers die aanhaakt op een baan in de kinderopvang. ‘Ik werkte al in de zorg, maar was er een poos uit. Ik had geen idee of ik het nog kon, iets nieuws leren en een nieuwe richting inslaan. Maar met de persoonlijke begeleiding en de goede sfeer tijdens de lessen, viel het kwartje weer. Ik ben erg leergierig en gedreven. Soms wat te. Mijn werkbegeleider bij Prokino zei: ‘Probeer te genieten van de kinderen, daar doe je het voor.’ Ik weet wat ik wil: ik ga voor Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker!’

Het in een groep doorlopen van dit traject was een bijzonder cadeau voor Iman. Ze heeft verder niet veel contacten buitenshuis. Mensen helpen geeft haar een goed gevoel en door te werken in de zorg komt voor haar aansluiting met mensen dichtbij huis tot stand. ‘Ik werkte gedurende de opleiding in de ouderenzorg. Mijn droom was om kinderarts te worden, maar liefde en zorg geven overschrijdt alle leeftijden. Of je nu oud bent of jong. Na dit traject, blijf ik als vrijwilliger verbonden met deze mensen. Door met hen te praten, verbeter ik mijn Nederlandse taal. Ze praten wel vaak in dialect en dan wordt het wel wat moeilijker.’ Maar hulp of een lief gebaar zorgt ervoor dat de taalkloof overbrugd wordt.

Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle en WGV Zorg en Welzijn staan aan de wieg van dit traject dat is opgezet om snel gekwalificeerd personeel op te leiden voor de zorg en de kinderopvang. Ze zochten daarvoor samenwerking met Deltion College en Landstede Groei Opleidingen en een aantal regionale zorginstellingen en kinderopvangorganisaties. Financiering wordt geborgd door de sectortafels Kind & Educatie en Zorg & Welzijn van Upgrade Jezelf Regio Zwolle. Dit is inmiddels de zesde groep ‘enthousiastelingen’ die het Voortraject Zorg en Welzijn voortbrengt. Of er een vervolg komt, hangt nog even af van een subsidie.

De deelnemers stomen gewoon door. Ze zijn aan het werk in de zorg of willen doorleren in een BBL-opleiding bij Landstede of Deltion. ‘Dit was voor ons zo’n fijne opstap. Zo is het eigenlijk heel makkelijk om te groeien.’

Op de hoogte blijven van dit traject of andere opleidingsinitiatieven in de zorg? Mail dan naar info@groeiopleidingen.nl.