Landstede Groep

GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

Zij-instromers klaar voor de zorg na Voortraject Zorg & Welzijn

Eind maart zijn 18 zij-instromers begonnen aan het Voortraject Zorg & Welzijn. Met een maatwerkprogramma hebben zij drie maanden lang kennisgemaakt met het werken in de zorg en de kinderopvang. Op 12 juli ontvingen zij tijdens een feestelijke uitreiking bij het Deltion College een bewijs van deelname of een mbo-certificaat.

Om snel gekwalificeerd personeel op te leiden voor de zorg en de kinderopvang, hebben Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle en WGV Zorg en Welzijn in 2019 het Voortraject Zorg en Welzijn opgezet. Hierbij is de samenwerking gezocht met Deltion College, Landstede Groei Opleidingen, Zorgspectrum Het Zand, Frion, Zorgcentrum Rosengaerde, Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, InteraktContour, IJsselheem, Driezorg, stichting voor Wonen, Welzijn & Zorg, Doomijn Kinderopvang, Prokino Kinderopvang en Partou kinderopvang. Dankzij financiering van de sectortafels Kind & Educatie en Zorg & Welzijn van Upgrade Jezelf Regio Zwolle is deelname aan het voortraject kosteloos.

Eind maart is de vijfde groep, die bestond uit 18 zij-instromers, gestart met het voortraject. Zij hebben iedere woensdag theorie- en praktijkles gekregen van docenten Sandra Naberman-Joost van Deltion College en Monique Middelkamp van Landstede Groei Opleidingen. Ook zijn zij minimaal twee dagen per week aan de slag geweest bij een kinderopvang- of zorgorganisatie in regio Zwolle. Daarnaast is in het voortraject aandacht geweest voor werknemersvaardigheden en digitale vaardigheden.

Feestelijke uitreiking bij Deltion College

Op 12 juli werd het voortraject officieel afgesloten met een uitreiking in Grand Café Amadeus van het Deltion College. Docent Monique Middelkamp sprak de deelnemers daar toe. “Het is een mooie route geworden. Met trots kijk ik terug op dit traject, waarbij ik zelf ook veel heb geleerd. Leven Lang Ontwikkelen staat voorop.”

Vervolgens mochten de deelnemers naar voren komen om een mbo-certificaat of bewijs van deelname te ondertekenen. Ook kregen ze een pennenset en roos mee naar huis. De bijeenkomst werd afgesloten met een hapje en een drankje, waarbij iedereen ademloos luisterende naar één van de deelnemers die een zelfgeschreven lied zong over het voortraject.  

Bij Ria Blokzijl, kwaliteitscoördinator van Landstede Groei Opleidingen, overheerste na de uitreiking een gevoel van trots. “Het was een ontzettend diverse groep, die bestond uit mensen die lang niet meer naar school zijn geweest. Als je kijkt hoe ze elkaar geholpen hebben, dat is prachtig. Er is tijdens het traject niemand uitgevallen. Men was enorm gemotiveerd om er iets van te maken.”

“Deze veerkrachtige en nieuwsgierige mensen hebben zich in korte tijd enorm ontwikkeld”, zegt Monique. “Iedereen heeft stappen gezet. In dit traject is er geen sprake van falen; of je nu verder gaat in de kinderopvang, in de zorg of iets anders gaat doen.”

Een streepje voor

Tijdens het voortraject hebben de meeste deelnemers het landelijk erkend mbo-certificaat Assisteren bij Zorg en Welzijn gehaald, zodat ze in de zomerperiode eventueel kunnen werken in een ondersteunende functie als assistent. “Dat is echt een pluspunt”, zegt Ria. “Maar het is ook mooi dat dit traject veel deelnemers voorbereid heeft op een BBL-opleiding die ze bij Deltion of Landstede gaan volgen. Daar hebben ze straks een streepje voor.” Docent Sandra Naberman-Joost: “Door het voortraject gaan ze vol vertrouwen een vervolgopleiding tegemoet én hebben ze een contract bij een werkgever op zak.”

Nieuwe groep start dit najaar

In september gaat de werving voor het zesde voortraject van start. Werkgevers stellen werkplekken beschikbaar in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidzorg en de kinderopvang. Mensen die overwegen om deel te nemen aan het Voortraject Zorg & Welzijn, kunnen zich hier aanmelden voor een voorlichting op 6 september.