Landstede Groep

GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

Column: Wees een held!

Dec '22 Laten we het eens over veiligheid hebben. Vuur, bloed, omgaan met agressie, je senang voelen binnen je team…. Veiligheid is een breed begrip.

Goed werkgeverschap betekent dat je hier aandacht aan geeft. Ondernemers met personeel willen vooral dat hun medewerkers klaarstaan bij calamiteiten en incidenten. Maar daar moeten ze dan wel de handvatten bieden. En natuurlijk, werkgevers hebben hiertoe een zorgplicht. Dat is zo. Maar vlak je eigen verantwoordelijkheid niet uit. (Arbeids)veiligheid begint bij jou.

Niet doemdenken
Het zal niet zo’n vaart lopen, dat is over het algemeen het idee over veiligheid. Toch toont onderzoek van de Arbeidsinspectie een stijgend aantal arbeidsongevallen aan. Met name kleine bedrijven van minder dan tien werknemers zijn kwetsbaar. Denk maar eens na over de kansen dat je iets overkomt als kleine MKB’er of ZZP’er. Niet meteen gaan doemdenken; er zal niet snel een ontploffing met gevaarlijke stoffen in jouw kantoor plaatsvinden. Maar een flinke snede in je hand terwijl je in de pauze alleen maar die lekkere sinaasappel soldaat wilde maken… dat kan flink bloeden. Of je collega verslikt zich als een rechtgeaarde Sneeuwwitje in een stuk appel. Dat is bepaald geen sprookje. Wat kan je dan doen? Je komt in ieder geval in actie om iemand te helpen. Dat geeft voldoening en een goed gevoel. Wie wil er nu geen ‘held’ zijn?

Veiligheidsacademie NWV
Bij onze Veiligheidsacademie NWV in Harderwijk kunnen ondernemers en particulieren terecht voor trainingen en workshops op het gebied van veiligheid. ‘Veiligheid is vooral een kwestie van risico bewustzijn. Je moet weten wat de potentieel gevaarlijke situaties zijn en wat je moet doen als het fout gaat. Een jaarlijkse training helpt je daarbij, want herhaling is belangrijk. Juist omdat onveilige situaties niet dagelijks voorkomen’, vertelt Robert Aalders, opleidingsadviseur bij de Veiligheidsacademie. ‘Realistische situaties kan je oefenen in de praktijk, maar ook met virtual reality. We zijn hiervoor compleet uitgerust. En omdat we ieder jaar onze eigen 700 onderwijscollega’s opleiden, kunnen medewerkers uit het regionale bedrijfsleven heel gemakkelijk bij ons aansluiten.’

Wie op 17 november bij het vierde GroeiCafé op deze locatie is geweest, weet waar Robert het over heeft. De Veiligheidsacademie NWV is by far de meest stoere leslocatie in de regio. Het voormalige kazernecomplex ademt actie en discipline uit. Er is een klimtoren, vaardigheidsbaan (we stormen nooit), VRcade, praktijkstraat met (nep)kroeg, pinautomaat, studentenhuis en winkel, zorg- mobiliteits- en sportfaciliteiten. Niet voor watjes, wel voor helden. En dat zijn we in ons hart allemaal. Dus welkom!

Deze column staat in de december editie van Stad in Bedrijf.