GROEIEN? Bel ons 088 - 850 79 71

Herregistratie Wet BIG Verpleegkundige

Ben jij verpleegkundige en wil jij je laten herregistreren in het landelijk BIG-register? Volg dan de Scholing herregistratie Wet Big Verpleegkundige. Dankzij de speciale opzet kun jij je optimaal voorbereiden op het nieuwe landelijke examen!

Voor het aanvragen van een herregistratie als verpleegkundige in het landelijk BIG-register moet je voldoen aan een zogenaamde werkervaringseis. Je moet in een periode van vijf jaar minimaal 2.080 uur aantoonbaar als verpleegkundige werkzaam zijn geweest.

Voldoe je niet aan deze eis, dan kun je je alsnog herregistreren wanneer je slaagt voor het landelijk examen Herregistratie Wet BIG Verpleegkundige. Dit landelijk examen bestaat uit een theoretisch examen (voorbereiding via e-learning bij Consortium Beroepsonderwijs), een praktijkexamen verpleegtechnische handelingen en een klinisch redeneren-gesprek (beide via Groei Opleidingen).

Speciale opzet
Landstede MBO, Drenthe College en Deltion College hebben in de regio Noordoost-Nederland een speciale opzet voor de bijscholingscursus BIG Herregistratie voor verpleegkundigen ontwikkeld.

Wat is anders:

 • Veel (meer) contacturen tijdens het scholingstraject: dus niet uitsluitend zelfstudie via e-learning.
 • Kleine groepen van ongeveer 8 deelnemers voor het oefenen van de praktische vaardigheden in een skillslokaal.

De drie onderwijsinstellingen hebben veel ervaring met het opleiden van jongeren en volwassenen voor onder andere zorgberoepen.

Niveau

4 (mbo).

Voor wie

Iedereen met minimaal het diploma Verpleegkunde op mbo-niveau 4 of hbo-niveau 5 en die niet voldoet aan de aantoonbaar gewerkte-uren-eis van 2.080 praktijkuren in 5 jaar.

Inhoud

De scholing bestaat uit drie onderdelen:

1. Een theorie-examen
Als jij denkt dat je goed voorbereid bent voor het theorie-examen, kunt je je hier meteen aanmelden. Je kiest een examenmoment uit. Het Consortium Beroepsonderwijs neemt het theorie-examen online af. Zodra jij een positieve uitslag (een voldoende) hebt ontvangen, kun je deelnemen aan het praktijkexamen bij een van de drie scholen.
Wil je je liever eerst voorbereiden via zelfstudie (e-learning)? Dat kan met online onderwijsmagazijn van Consortium Beroepsonderwijs (kijk hier). De kosten zijn € 30,- per persoon voor 6 maanden.

Ben je goed voorbereid op het theorie-examen, dan kun je een examenmoment uitkiezen. In de tussentijd kun je al wel starten met de lessen die je voorbereiden op het praktijkexamen. Om aan het praktijkexamen te kunnen deelnemen, moet je een voldoende hebben voor het theorie-examen.

2. Een praktijkexamen: een steekproef uit 12 verpleegtechnische vaardigheden
Deze vaardigheden oefen je tijdens de lesavonden in het skills-lokaal. De eerste avond is een startbijeenkomst.

Onderwerpen:

 • Wet BIG en andere regelgeving met betrekking tot verpleegtechnische handelingen.
 • Injecteren/infuusvloeistof toedienen/geneesmiddelen in opgeloste vorm toedienen via een infuus-/toedieningssysteem (pomp, kolf of zakje) en insulinepen hanteren. Dit allemaal in combinatie met rekenen.
 • Een maagsonde inbrengen, sondevoeding toedienen.
 • Een blaaskatheter inbrengen en katheteriseren.
 • Wonden verzorgen en zwachteltechnieken.
 • Examengesprek oefenen: werkwijze beargumenteren, analyseren van resultaten van ingezette interventies (klinisch redeneren).

3. Eindgesprek over klinisch redeneren

Toelating

Je voldoet aan de volgende toelatingseisen:

 • Je hebt minimaal een diploma Verpleegkundige (mbo-niveau 4 of hbo) of een vergelijkbaar diploma.
 • Je hebt (verouderde) werkervaring als verpleegkundige in een zorgsetting.

Bewijs van deelname

Na afloop ontvang je een bewijs van deelname.

Aanmelden

Interesse? Meld je dan meteen aan zodat jij verder kunt groeien!

Aanmelden

Verder groeien?

Groei Opleidingen heeft een breed aanbod aan opleidingen, cursussen of trainingen op het gebied van zorg en welzijn. Kijk hier voor het overzicht.
Houd voor nieuw aanbod en interessante info over leren en werken in zorg en welzijn onze website in de gaten én meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 • Assen (Drenthe College): oktober 2021
 • Zwolle (Deltion College): 13 september 2021
 • Zwolle (Landstede MBO): datum volgt

6 avonden (3 uur) en 1 oefenavond

 • Assen (Drenthe College): tijdstip en datums volgen
 • Zwolle (Deltion College): 18.30-21.30 uur, datums volgen
 • Zwolle (Landstede MBO): tijdstip en datums volgen

Assen, Zwolle

€ 725,-
exclusief e-learning-modules Consortium Beroepsonderwijs en theorie-examen (€ 395,-)

Omdat de opleiding te maken heeft met werk, zijn de kosten aftrekbaar. Kijk hier voor meer info

Aanmelden

Interesse? Meld je dan meteen aan zodat jij verder kunt groeien!

Aanmelden

Verder groeien?

Groei Opleidingen heeft een breed aanbod aan opleidingen, cursussen of trainingen op het gebied van zorg en welzijn. Kijk hier voor het overzicht.
Houd voor nieuw aanbod en interessante info over leren en werken in zorg en welzijn onze website in de gaten én meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Naar welke opleiding ben je op zoek?